Jdi na obsah Jdi na menu
 

O pohár Savelly

Savella je název jednoho spřáteleného brněnského tábornického oddílu, který od počátku devadesátých let pořádal svůj turnaj v malé kopané na přírodním hřišti pod Loosovou ulicí na Lesné. Asi čtyřikrát se tohoto turnaje zúčastnil i klub Dvou Divochů, ale nikdy zde výraznou výsledkovou stopu nezanechal a tak jsme ani neměli k dispozici podrobnější statistiky těchto sportovních klání. Nakonec vypomohl José, jehož resumé naleznete níže v článku. Zajímavým pravidlem tohoto turnaje byla skutečnost, že na hřiště k zápasu mohl nastoupit jakýkoliv počet hráčů, ovšem součet jejich věku nesměl přesáhnout číslo 120. V tomto směru jsme byli vždy s účastí Jestřába velmi hendikepováni:) K nahlédnutí nabízím dobové zápisy z divošských kronik.

Kam dál: O pohár Savelly | Fotbalový turnaj O pohár Savelly 1993 | Fotbalový turnaj O pohár Savelly 1994 | Fotbalový turnaj O pohár Savelly 1995 | Fotbalový turnaj O pohár Savelly 1996

 

Fotbalové turnaje O pohár Savelly

1991

Historicky první turnaj, o kterém vím pouze z doslechu, střetla se dvě družstva, prvním byla Savella, druhým těžko říct kdo, ale i ten druhý team byl doplněn několika hráči Savelly. Zvítězila Savella.

1992

Turnaje se opět zúčastnila pouze dvě družstva, za Savellu hráli Čuta, Kolchozník, Střelka, Tichošlápek, Davy a José, za soupeře nastoupili kupříkladu Jestřáb, Jura Elbl, Chrobák a Zajda, vyhrál soupeř 10:7. Nejlepším střelcem turnaje byl Kolchozník s pěti zářezy.

1993

Nečekaná účast, nevídaných osm celků. Soupeři se střetli vyřazovacím systémem s těmito výsledky: Junáci A - Buffalo 7:2, Junáci B - Lont 6:1, Savella - Zlatá žíla 4:3 (prestižní derby rozhodl těsně před koncem netypicky neomylný José), Education pupils - Dallas 1:11. Semifinále: Junáci A - Savella 12:0, Junáci B - Dallas 4:0, Finále: Junáci A - Junáci B 10:4.

1994

Opět solidní účast, celkem šest soupeřících družstev: Junáci A, Junáci B, Buffalo, Rychle (team kolem Jury Elbla), Savella A a Savella B. V základní skupině se střetly všechny týmy systémem každý s každým, do finále opět postoupila obě mužstva Junáků, tentokráte vyhrálo jejich Béčko 10:6. Pořadí na ostatních místech: 3. Savella B, 4. Rychle, 5. Buffalo, 6. Savella A.

1995

Tentokráte se zúčastnily čtyři teamy: Sokoli, Devils, Savella a Strážci džungle. Všechna družstva se opět střetla systémem každý s každým s těmito výsledky: Sokoli - Devils 7:2, Savella - Strážci 1:2 (nutno podotknout, že za Savellu hrálo celkem 11 hráčů, byť převážně drobotina, a za Strážce nastoupili 3 hráči!), Devils - Savella 7:1, Sokoli - Strážci 1:0 (Za Strážce už krom Josého, Patta a Hroma hráli i Medvěd, Sharp a Stegi), Sokoli - Savella 10:1, Devils - Strážci 2:1 (Místo Sharpa hrál Jestřáb, který dal jediný gól svého týmu ramenem 15 vteřin před koncem). Ve finále se tak střetli Sokoli s Devils s výsledkem 10:2.

1996

Turnaj v neustálém dešti za účasti snad devíti týmů, které díky počasí stále odpadaly, nejvýraznějším družstvem byli jednoznačně Dva Divoši ve složení Jestřáb, Milan, Orlík, Stegi a José, kteří sice prohráli všechna utkání vyjma derby se Savellou, kterou rozstříleli 5:0. Finále mělo poprvé dva vítěze, protože za stavu 6:6 praskl míč.

1997

První střetnutí bez Čuty, který už byl mrtvý, zúčastnilo se ho šest celků: Sokoli, Hranaři, Lond, Devils, Savella a Josém sestavený team Dost. Tento team porazil Devils 6:0, Hranaře 1:0, se Sokoly remizoval 1:1, deklasoval Lond 9:0 a se Savellou se natrápil 1:0. Ve finále jsme porazili Sokoly 3:0.

A to je vše!

 

Kam dál: Fotbalové turnaje | O pohár Osmičky | O pohár Savelly | O Divoký pohár | O pohár Bobří stopy | Tabulka fotbalových střelců | Hřiště pod Holednou | Hřiště na Lesné (Nejedlého) | Hřiště Bedřichov | Hřiště Pikárec | Hřiště na Ptačině v Adamově | Hřiště Pod Lipami v Silůvkách

Autor textu: José (11.1.2013), vložil: Milan (14.1.2013)