Jdi na obsah Jdi na menu
 

Rumunsko a Moldavsko 2014

Čtvrtek 10. - neděle 27. července 2014, Rumunsko: Vrancea, Penteleu, Moldavsko: Țipova, Orheiul Vechi, Podněsterská moldavská republika; účast: Milan a Alda

p1160582.jpg

Přes všechna loňská varování a některé neblahé zkušenosti se na klasický velký letní vandr vydávám opět s kamarádem Aldou. Snad i proto se Alda sbalil na cestu, že nás tentokrát čekaly hory pod 2000 metrů (tedy příslib nízkých kopečků) a v Moldavsku dokonce jen cestování příjemnou pahorkatinou. Navíc je možnost podívat se do separatistické Podněsterské moldavské republiky a to je velké lákadlo!

p1160806.jpg

p1170142.jpg

p1170200.jpg

Vyrážíme tedy ve čtvrtek 10. července tradičně vlakem, něco po poledni, v Budapešti si dáváme fóra na přestup a po téměř čtyřiadvacetihodinové jízdě se kolem poledne následujícího dne dostáváme do Ploještě, odpoledne do Focsani a navečer do horské osady Lepsa, odkud začneme svou první část letního putování. Co nás - tedy hlavně mě jako poměrně častého návštěvníka rumunské země - překvapilo, byla neobyčejná drahota na balkánské poměry. No, máme se v Čechách a na Moravě asi pořád přeci jen dobře! Tentokrát držel Alda v horách přeci jen krok, možná proto, že letos nebylo kam uhnout, kam zdrhnout, kam sestoupit. Odměnou nám byl průstup kaňonem Tisitei ve vrancejských horách, zalesněné hřebeny, první fotografie medvěda, hledání správné cesty mezi Vrancou a Penteleu a krásy karpatského předhůří: věčný oheň Focul Viu u obce Terca, solné plató Meledic a hojně navštěvované bahenní sopky Piclele Mare a Piclele Mici. Studené bublající a vytékající bahno v záři zapadajícího slunce, to bude jedna z nejkrásnějších vzpomínek na letní vandr tothoto roku! Odjíždíme vlakem do příhraničního města Iasi, odkud se vydáváme autobusem do neznámé moldavské země. A zjišťujeme, že Moldavsko je jen takovou levnější a chudší kopií Rumunska a ze kterého se naprosto vymyká Podněsterská republika se svými obrněnými transportéry na domnělých hranicích, odlišnou měnou a proruskou politikou. V Moldavsku navštěvujeme klášter Țipova (čti Cipova), Orheiul Vechi a hlavní město Kišiněv s neuvěřitelným dopravním mumrajem, v Podněsteří největší město Tiraspol s ospalou provinční atmosférou a sochami Vladimíra Iljiče Uljanova alias Lenina! V napínavém finále opouštíme Podněstří a následující den i Kišiněv a čeká nás prakticky třídenní návrat po železnici přes Bukurešť, Arad a Budapešť zpátky do Brna, kam přijíždíme v dopoledních hodinách neděle 27. července.

 

Mapy ke stažení:

muntii-vrancei-penteleu-podul-calului.jpg

Muntii Vrancei, Penteleu si Podul Calului

 

vrancea.jpg

Muntii Vrancei

 

buzau-siriu-penteleu-podu-calului.jpg

Buzau: Masivul Siriu, Masivele Penteleu - Podu Calului

 

Autor článku: fandafandafanda (7.11.2014)

 

Náhledy fotografií ze složky 07/2014, Rumunsko a Moldavsko 2014

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář